luni, 18 martie 2013

Muscaturile de animale


Muscaturile provocate de animale , domestice sau salbatice , nu trebuie tratate cu usurinta.Orice muscatura care strapunge pielea prezinta un risc de infectie.


Dintii foarte bine ascutiti , dispusi pe marginea falcilor puternice , conice .Oamenii rareori sunt muscati de animalele salbatice in rezervatii , dar trebuie sa fie precauti atunci cand patrund pe teritoriul lor

Muscaturile de caini si pisici sunt cele mai frecvente.Principalul pericol este ca tetanosul ,un baccil , sau rabia , o infectie virotica , pot provoca complicatii.
Chiar si falcile umane poarta organisme care sunt la fel de letale ca cele purtate de animale.Tuberculoza , de exemplu , este transmisa prin saliva , la fel si febra tifoida si defteria.


In salbaticie           
In zonele de salbaticie , chiar si cele patrulate de paznici si care sunt deschise turistilor , o varietate larga de animale salbatice sunt considerate extrem de periculoase.In taberele de safari , paznici experimentati in salbaticie insotesc vizitatorii tot timpul si le atrag atentia ca ei sunt cei care patrund in teritoriul animalelor salbatice , si nu invers. Incurajarea respectului fata de animalele salbatice este cea mai eficienta masura preventiva.
   In Canada , in parcurile de vanatoare traiesc ursi salbatici , si trebuie sa se ia masuri de precautie pentru a se evita atragerea lor.Noaptea , locuitorii taberelor din parcuri ofera fara sa vrea o bogatie de hrana acestor ursi.Vilegiaturistii ar trebui sa inveleasca hrana intr-o prelata si sa o ridice sus in copaci , cu mult deasupra corturilor care dorm.
  Australia este teritoriul unei mari varietati de paienjeni , dintre care multi au muscatura letala.Paianjenul cu spatele rosu traieste in arbusti si copaci ; paianjenul trapa se ascunde in pamant , inchizand intrarea gaurii sale cu o "usa" din panza prin care sa poata sa treaca o insecta si sa fie prinsa. Degetul mic al unui copil curios este si el expus riscului . Paianjenul cu panza palnie se ascunde in locurile intunecoase.Muscaturile oricaruia dintre acesti paienjeni necesita atentie imediata.


Pericole acasa 
Agresivitatea animalelor nu este exclusiva zonelor de salbaticie .Chiar si acasa , animalele de companie pot sa atace , in special daca sunt prost trate si au motive de teama si de anxietate.Agresivitatea lor culmineaza atunci cand le este foame sau frica , si atunci ele pot musca.Pisicile , desi sunt domestice , sunt predispuse sa treaca la ofensiva.Zgarieturile sunt mai probabile decat muscaturile , dar ambele pot sa patrunda prin piele.


Atentie in zonele rurale 
Pericolul potential al atacului unui animal in Europa de nord este redus.Totusi , vipera britanica este inarmata cu un venin usor otravitor , iar scorpionul , intalnit in zonele calde , prafoase cu arbusti , aplica o intepatura dureroasa cand este provocat .
Cai si magarii trebuie tratati cu atentie , mai ales daca hoinaresc in libertate.Ei sunt mancatori de plante si musca doar din greseala cand sunt hraniti.   
Castravetele de mare are o cochilie tare , acoperita cu spini , care seamana cu un arici de mare miniatural facut ghem .Daca sunt calcati , spinii pot provoca in soc puternic in organism.In apele mici , aveti grija la dracul de mare - pesti mici cu tepi mici, otravitori.Calcarea pe acestia poate sa fie extrem de dureroasa.



Pielea rosie , imflamata din jurul unei muscaturi de caine indica posibile urme ale unei  infectii.Formarea crustei si tesutului cicatrizat de la ambele capete ale sfasierii sunt semne sanatoase ce indica vindecarea ranii.



IN CAZ DE URGENTA 

  • In cazul unei muscaturi de caine , pisica sau om , tineti zona afectata sub jet de apa , apoi spalati bine rana cu apa si sapun.Lasati rana sa sangereze cel putin un minut , deoarece acest lucru ajuta la inlaturarea eventualelor infectii.Acoperiti zona afectata cu un plasture sau cu un bandaj curat , apoi verificati daca persoana are nevoie de o injectie antitetanos sau de antibiotice , sau in unele cajuri de ambele. 


  • Cand sangerarea este puternica , asezati un tampon sau o batista peste rana si aplicati presiune directa cu varfurile detelor sau cu degetul mare pana la zece minute.Ridicati si sustineti partea ranita astfel incat sa se afle deasupra nivelului inimii. Verificati daca exista semne de soc.Simptomele includ piele rece si umeda , un puls slab si rapid si o respiratie superficiala rapida.


  • Nu dati unei persoane aflate in stare de soc sa manance sau sa bea si acoperiti-o cu o patura sau cu un cearsaf pentru a se incalzi.Daca pacientul prezinta semne de soc , cereti imediat ajutorul medicului.


  • Sangele de culoare rosu deschis ce tasneste puternic indica o artera lezata - un caz care necesita atentie serioasa. Nu folositi niciodata un bandaj de compresie pentru reducerea sangerarii.Daca este afectat bratul , ridicati mana persoanei deasupra capului si apasati cu varful degetelor printre muschi pe os pe partea inferioara a bratului.Daca este afectat piciorul , culcati persoana cu genunchii indoiti si apati artera din arca puternic pe osul pelvian cu patul mainii.Nu mentineti nici unul din punctele de presiune mai mult de 15 minute. Cautati imediat ajutor medical.


  • In cazul in care se suspecteaza rabia - convulsii , tremur incontrolabil si o aversiune fata de apa - duceti persoana ranita la medic sau la spital sau cautati urgent ajutor medical.Se poate sa fie nevoie de o injectie care sa opreasca dezvoltarea virusului 


  • In cazul muscaturilor de sarpe pot fi recunoscute dupa unul sau doua puncte de intepare si umflaturi.Culcati persoana si ridicati-i capul , astfel incat zona lezata sa se afle sub nivelul inimii.Nu ridicati niciodata membrul afectat deasupra inimii.Curatiti rana , stergand punctele intepaturilor apoi aplicati un bandaj strans pe zona afectata.Este vital sa mentineti zona afectata pe cat posibil nemiscata si sa cautati urgent ajutor medical.


  • In cazul tepilor intrati in picior , asezati piciorul in apa calda timp de 15 minute .Va fi nevoie de ajutor medical profesionist pentru indepartarea tepilor.


  • In fiecare caz , asigurati-va ca persoana afectata ramane calma si nemiscata in timp ce asteapta sosirea medicului.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare