vineri, 22 martie 2013

Scoala de massa ori scoala de acasa?


Ce este homeschooling-ul?


Homeschooling nu inseamna doar o alternativa la sistemul de massa,si nu doar un protest al parintilor impotriva degradarii sistemului public de invatamant,ci si un refuz al "procesarii" copiilor pe banda rulanta,in scopul de a obtine consumatori si "rotite" obediente ale sistemului.Homeschooling-ul are ca scop formarea de oameni liberi,responsabili,cu un sistem de valori puternic si o dezvoltare emotionala echilibrata,armonioasa,prin renuntarea la metodele standardizate si intoarcerea la instruirea individualizata.
Scolarizarea la domiciliu este o metoda de educatie cunoscuta din cele mai vechi timpuri,care a cunoscut o revigorare incepand din anii 1970 in S.U.A.,odata cu esecul academic si moral al invatamantului de massa.In Romania,dinainte de comunism ,scolarizarea la domiciliu era ceva obisnuit si se gasea explicit prevazuta in lege ca forma alternativa de invatamant pana la nationalizarea educatiei din 1948.
Astazi,la noi in tara,scolarizarea la domiciliu este prevazuta de lege doar pentru copiii cu handicap,care nu se pot deplasa la scoala,si este strict reglementata.Totusi,pentru cei care doresc sa renunte la sistemul de massa,exista alternativa inscrierii copilului la o "scoala-umbrela" din strainatate."Scoala-umbrela"e o scoala particulara care primeste inscrieri ale elevilor homeschooled (educati acasa) contra unei taxe anuale.Copilul inscris la o "scoala-umbrela" este considerat de stat ca fiind scolarizat legal,si poate fi oricand reintegrat in invatamantul public sau privat,dupa o testare a cunostintelor.
Acest tip de scoli elibereaza foi matricole si alte documente scolare asemanatoare celor din invatamantul de massa.

Cui i se potriveste?

Sistemul este ideal pentru cei care doresc sa investeasca timpul si resursele necesare intr-o educatie mai buna pentru copiii lor.El raspunde nevoii celor cu talente deosebite de a avea un program mai flexibil ,dar si celor ingrijorati de calitatea mediului scolar.
De asemenea,pentru familiile care locuiesc la tara sau pentru cei care calatoresc mult,homeshcooling-ul poate reprezenta o solutie.

Avantajele homeschooling-ului

  1. Familia isi poate educa copilul conform propriilor convingeri si valori,intr-un mediu care nu intra in contradictie cu acestea.
  2. Calitatea vietii de familie va creste.Parintii si copiii au ocazia sa petreaca mai mult timp impreuna,deoarece programul de scoala al copiilor poate fi adaptat fara probleme.
  3. Avantajul academic - in general ,copiii scolarizati acasa exceleaza si au performante scolare mai bune fata de copiii educati in scolile publice.Deoarece programul este flexibil,copilul are mai mult timp pentru hobby-uri,activitati suplimentare,vizite la biblioteci,muzee si alte institutii de cultura,sau intalniri de grup cu alti copii homeschooled.

Dezavantajele homeschooling-ului

  1. Veniturile familiei nu vor fi aceleasi,din moment ce unul din parinti va fi nevoit sa renunte la serviciu pentru a scolariza copiii.De asemenea,unor parinti poate sa li se para obositor sa petreaca atat de mult timp cu copiii,si sa se ocupe de partea academica a educatiei.
  2. O alta problema ar fi cea a socializarii - si ea se ridica in special in Romania,unde nu exista ,ca in Occident,grupuri de copiii homeschooled care se intalnesc in mod frecvent pentru a face diverse activitati impreuna.
  3. Atat copiii,cat si parinti ar putea fi supusi unor comentarii si atitudini negative din partea autoritatilor.

Homeschooling in Romania

Iata cateva scoli preferate de parintii din Romania care fac homeschooling:
  • The European Academy for Christian Homeschooling (Anglia): www.christian-education.org
  • Crossroads Christian School (S.U.A.): www.crossroadschristianschool.com
  • West River Academy (S.U.A.) : www.westriveracademy.com.

Adresa URL :http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/scoala-de-massa-ori-scoala-de-acasa.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare