joi, 14 februarie 2013

U2 - o formatie irlandeza de reputatie internationala

                       Formatia irlandeza U2 s-a infiintat in anii 1970.In anii 1980 a devenit una dintre marile formatii de rock 'n' roll,iar in anii 1990 succesul le-a suras in continuare.

In 1972 la Dublin s-a inaugurat colegiul Mount Temple.U2 urma sa apara din aceasta scoala inovatoare.
In 1976 Larry Mullen,un elev de doar 15 ani,a dorit sa-si infiinteze o formatie,astfel ca a lipit un anunt pe avizierul scolli.El canta la baterie de la 9 ani si studiase cu Joe Bonnie,cel mai celebru baterist din Irlanda acelor vremuri.Dave Evans,care canta la pian si la chitara s-a oferit ca chitarist.Adam Clayton,basist,s-a prezentat si el la selectie.Le mai lipsea un solist vocal,Paul Hewson.Cei patru s-au decis sa inffinteze formatia numita "Feedback".

Noile nume
Ei interpretau piese clasice ale formatiei The Rolling Stones,repetand de 3 ori pe saptamana la scoala.Feedback si-a schimbat numele in "The Hype".

Un inceput promitator
The Hypre au castigat un concurs organizat de Mount Temple.
In 1978 erau cunoscuti in multe cluburi de pe Grafton Street,din Dublin.La 11 martie 1978 s-au prezentat la concursul Harp and Guiness Talent,din Limerick-si au castigat.Premiul a constat in 500 de lire sterline si dreptul si o auditie la CBS Irlanda.In 1979 au lansat primul single in Irlanda :U23.
Clayton a decis sa schimbe din nou numele formatiei si un prieten i-a sugerat : "U2".

Lansarea de discuri
Apoi,managerul formatiei U2 a devenit Paul McGuiness.In 1980 U2 au lansat primul album, Boy,urmat de October (1981) si War (1983).

Cantecele de protest
In 1986 trupa a concertat pentru Amnesty International.In 1992 a dat un concert de protest impotriva Centrului Nuclear de la Sellafield,in nord-vestul Angliei.Deoarece li s-a interizis sa concerteze chiar in Sellafield,U2 au construit"Sellafield 2" si au aparut pe scena in echipamente anti-nucleare.Profiturile din single-ul Night and Day,lansat in 1991 pe albumul Cole Porter Tribute,au fost donate pentru cercetarea bolii SIDA.
Al cincilea album,The Joshua Tree(1987) a fost un mare succes comericial al anilor 1980.Nu avea subiect sau mesaj specific,ca War.
Majoritatea pieselor au devenit hituri celebre:Where the Street have No Name,With or Without You,I Still Haven't Found What I'm Looking For.Dupa doar 48 de ore de la lansare, albumul a primit Discul de Platina si a ajuns in fruntea topurilor in 22 de tari.Pentru a promova albumul,U2 a efectuat un Turneu Joshua.S-a lasat un film al turneului,Rattle and Hum.Joshua Tree a castigat multe premii :in 1987 premiul Grammy pentru cel mai bun album;cea mai buna formatie a anului,cel mai bun album si cel mai bun single(With or Without You) in publicatia Rolling Stone,si in 1989 premiul Grammy pentru cel mai bun videoclip,cu Where the Street have No Name.

Noua imagine
In 1989 U2 a facut un turneu mondial si la concertul final de la Dublin Bono a sugerat ca U2 va suferi unele schimbari...si stilul lor muzical s-a schimbat,dupa cum demonstreaza albumul Achtung Baby (1991) :munzica lor are un sound de up-beat rock.
In 1993 U2 a fost nominalizata la premiile Brit ca "cea mai buna formatie rock"si"cel mai bun spectacol de scena".In acelasi an,Bono si-a indeplinit un mare vis,intepretand melodia I've Got Under My Skin,cu Frank Sinatra.In ultimii ani U2 a mai efectuat doua turnee mondiale,Zoo in 1991 si Popmart,in 1997,pentru a-si promova un alt album,Pop.
Astazi,U2 continua sa fie impreuna si toti cei patru membri locuiesc in orasul lor natal,Dublin.

                    













Etichete : formatie , Feedback , The Hype , discuri , U2 , single , Rolling Stone , Dublin , Grammy , premiu ,turneu , hituri
Adresa URL :http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/02/u2-o-formatie-irlandeza-de-reputatie.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare