vineri, 1 februarie 2013

Problemele de spate - Provenienta psihica? Sfaturi practice

Durerea de spate este una dintre cele mai mari probleme de sanatate din Uniunea Europeana , iar Romania nu face exceptie . Si atunci de ce este atat de rar recomandat tratamentul optim ? 


Mihai Anghel a suferit ani de zile de dureri de spate .A consultat mai multi medici ,dar, in afara de medicamente si unguente antiinflamatori , nu i s-a dat nici o solutie .Abia acum la sase luni dupa ce a trecut prin doua interventii chirurgicale , a aflat ca roblema lui putea fi rezolvata prin metode mult mai simple .
  "Nu inteleg nici acum de ce doctorii iti vorbesc numai de medicamente ,iar toate celelalte solutii sunt trecute sub tacere . Si , pana la urma , ajungi la cutit . Din nefericire nici asta nu m-a ajutat '' spune Mihai Anghel .
Inginerul agronom din Giurgiu , in varsta de 52 de ani a trecut prin doua operatii de hernie de disc , realizate la numai doua saptamani una de cealalta .Dar durerea persistenta care cobora pe picior nu s-a ameliorat .De abia la sase luni dupa ce a iesit din spital a fost sfatuit de o ruda sa mearga la un centru de recuperare medicala.Medicul de acolo i-a spus ca inafara acestor exercitii, sa inceapa si terapia cu un psiholog .
  "Majoritatea celor care sufera de dureri de spate nici nu ar trebui sa ajunga la operatie .Exista exercitii care sunt adevarate metode de preventie , iar durerea poate fi si ea controlata .Este atat de logic cognitiv-comportamentala" spune dr.George-Mihalache , medic primar de recuperare medicala la un spital din Roma.
   "Din punct de vedere pshihologic , coloana vertebrala reprezinta suportul si sustinerea  vietii .De multe ori , desi durerea exisa , nu este intotdeauna vizibila pe radiografie , tomografie sau RMN , ea fiind prezenta numai la nivel psihic.Utilizarea psihoterapiei cognitiv - comportamentale poate ajuta prin faptul ca se ajunge la constientizarea problemei ,emotiile blocate la acest nivel " spune Florina Matei , psiholog clinician la Spitalul Floreasca .



Sfaturi practice pentru a combate durerea de spate 



Merita sa faci un efort considerabil pentru a controla durerea prin exercitii fizice.Aceasta este cea mai buna solutie , deoarece intareste muschii si ligamentele care sustin coloana vertebrala .
   Un studiu britanic de amploare , din 2004 , a aratat ca persoanele care faceau exercitii regulat de pana la opt sedinte de o ora , timp de o luna sau doua luni , aveau mai putine dureri de spate decat cele care urmau tratamentul standard al medicului generalist.Cele mai populare alternative includ : Yoga , Pilates sau Tehnica Alexander .

Exercitii simple , care le poti face acasa  


Cand numai simti durere acuta , incearca aceste exercitii nesolicitante de pe site-ul de sanatate Revolution Health .Opreste-te atunci cand simti durere .
Daca durerea este mai mica atunci cand stai pe picioare sau mergi , incearca aceste doua tehnici pentru a-ti intari muschii spatelui .
1 Aseaza-te pe podea , sprijinindu-te pe maini si genunchi. Incordeaza muschii abdominali .Ridica un picior  si tine-l drept in spate : mentine pozitia pentru cinci secunde , apoi lasa piciorul jos si executa cu celalalt.Repeta de 8-13 ori cu fiecare picior.
2 Aseaza-te pe burta cu mainile sub umeri . Impinge cu mainile , astfel incat umeriisa se ridice de la sol .Daca tu se pare relaxant ,pune coatele direct pepodea , sub umeri , astfel incat sa te odihnesti in aceasta pozitie pentru cateva secunde.
3 Stai pe spate cu genunchii indoiti si cu talpa lipita de podea .Adu-ti genunchi la piept , tinand talpa celuilalt picior lipita de pamant .Tine regiunea lombara lipita de podea.Mentine pentru cel putin 15-30 de secunde si repeta de 2-4 ori cu fiecare picior.
4 Stai pe spate cu genunchii indoiti la 90 de grade si talpile lipite la podea , la aproximativ 30 centimetri de fese.Incruciseaza-ti palmele pe piept. Ridica-ti umeri de pe podea . Tine capul in linie cu corpul - nu impinge barbia in piept . Mentine pentru una sau doua secunde si apoi lasa-te jos incet..Repeta de 8-12 ori .


EVITA ACESTE EXERCITII :

  • abdomene cu picioarele intinse 
  • ridicarea ambelor picioare in timp ce stai pe spate 
  • ridicarea unor greutati mari deasupra taliei 
  • atingerea degetelor de la picioarestand in picioare
Daca ti-a placut articolul da-ne un like pe Facebook si fa cunoscut acest articol .






Adresa Url al acestui articol : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/02/problemele-de-spate-provenienta-psihica.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare