miercuri, 20 februarie 2013

Plantele medicinale,sursa principala pentru productia de "droguri"


    
   




Daca in trecut prin notiunea de drog se intelegea orice substanta farmaceutica care se vindea in asa numitele "drogherii" sau in "spiterii",in prezent,cand ne referim la droguri sau la drogare,avem imediat imaginea efectelor substantelor nocive,periculoase,care distrug zeci sau sute de mii de vieti,in special tinere.



In India si in special in zonele ei tropicale si subtropicale creste o planta cunoscuta sub denumirea de Canepa Indiana (Canabis sativa var.indica) din care se prepara un drog deosebit de putenic numit Hasis,Marihuana,Bhang,Dagg,Kif,Ta-ma sau Ganja.Hasisul se manifesta asupra sistemului nervos central si consta in alternanta dintre fenomenele de excitatie si de inhibitie,cu predominenta unei forme sau alteia,in functie de particularitatile individului si de calea de patrundere a substantei active in organism.
Cel ce a primit Hasis intra intr-o stare de visare,cu constiinta alterata,cu idei si atitudini necontrolate;el simte o stare de buna dispozitei,de exaltare,insotita de halucinatii,de cele mai multe ori placute.
Hasisul duce la degradarea fizica si psihica a individului si,in cele din urma,la sfarsitul dramatic,denumit in mod sugestiv "moartea alba".
Tocmai din aceste considerente ,consumarea Hasisului este interzisa de lege,si in multe zone ale globului,si de religie.


Din capsulele de mac se obtine morfina.Ea a fost obtinta pe cale chimica din opiul brut si se prezinta sub forma de pulbere alba,cristalina sau de cristale aciculare,incolore,cu gust amar,solubile in apa.
Astazi este utilizat ca medicament cu o puternica actiune analgezica(previne durerile de natura canceroasa,colicile,infarctul miocardic,edemul pulmonar acut,intoxicatiile cu atropina,socurile traumatice).Dar morfina,intrebuintata chiar ca medicament poate duce la toxicomanie.
A


In frunzele de Coca,planta care creste in stare salbatica in special in America de Sud,exista doi alcaloizi(cinamil cocaina si truxilina),substante aromatice si uleiuri volatile care dau o aroma placuta drogului.Chiar la doze reduse (10-15 g/zi de frunze masticate) se instaleaza o stare de euforie,iar daca administrarea se repeta ,se ajunge la dependenta fata de acest drog,stare cunoscuta sub denumirea de "cocainomanie"
frunze de coca
Frunze de Coca
.
Raspandita in Brazilia,Paraguay,Argentina si Uruguay este specia Ilex paraguariensis,cunoscuta sub numele de Yerba Mate.Datorita continutului ridicat de cofeina (2-4%),aceasta intra in categoria drogurilor stimulente nervoase,care inlatura senzatia de oboseala.Folosirea abuziva este daunatoare organismului.

De pe coasta orientala a Africii si pana in Noua Guinee,precum si in toate insulele Oceanului Indian,mai mult de 250 milioane locuitori mesteca Betel,un amestec vegetal format din fragmente de nuci de Arec (Areca catachu) infasurate in frunze verzi de Betel (Chavica betel) in care se creeaza un mediu alcalin.Continand cofeina,Betelul alunga starea de oboseala.Produce innegrirea dintilor la consumatorii mari si cronici,precum si iritatia permanenta a gingiilor.Produce si severe tulburari digestive:pierderea apetitului,alterarea diareei cu constipatia,casexie.

Khat-ul,denumit si Qat (Chata edulis)este un arbust care creste salbatic sau se cultiva in Africa orientala si in Arabia meridionala.Are efecte asupra sistemului nervos central : stimularea nervoasa cu disparitia senzatiei de oboseala si a somnului,pofta de mancare dispare.

Mandragora,o planta originara din Sicilia,careia i s-au atribuit de mult calitati miraculoase.
O noua forma de toxicomanie cu excitante (efedrina si derivatele sale,in special amfetaminele) a aparut si chiar s-a extins in randul tinerilor si in special al studentilor care se drogheaza ,de preferinta inaintea examenelor,pentru a-si mari capacitatea de efort intelectual.

Amfetaminele- o noua forma de toxicomanie mai ales in randul studentilor
                   
  


De la medicina traditionala azteca ne-a parvenit un alt drog,denumit Ololiuhqui.Consumarea ei produce o stare de eufori,pana la halucinatii si viziuni inspaimantatoare.O specie mexicana a aceleiasi familii,denumita in limba latina Rivea corymbosa sau Ipomoea rubro-caerulea,contine substante halucinogene deosebit de active.De fapt acestia sunt precursorii de semisinteza ai L.S.D.-ului ,drog extrem de nociv.



Nu putem incheia acest capitol fara a prezenta,pe scurt,cel mai obisnuit dintre drogurile obtinute din plante,alcoolul.Cel mai frecvent ,mai ieftin este alcoolul etilic.In primul stadiu al intoxicatiei cronice apare slabirea vointei,cu urmarea imediata,"dependenta" de alcool.Treptat ,toate tesuturile sunt afectate,rezistenta generala este diminuata,alcoolicul fiind expus unor boli infectioase:TBC,infectii virotice banale,SIDA.Dar la fel de grave sunt tulburarile neurologice si cele hepatice.Urmeaza hemoragiile digestive grave,iar destinul tragic al ciroticului se curma in scurt timp.



"Moartea alba"









Etichete : droguri , plante medicinale , Hasis , halucinatii , morfina , Coca , cofeina , L.S.D. , alcool , moartea alba , euforie , amfetamine , toxicomanie , Canabis
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/02/plantele-medicinalesursa-principala.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare