marți, 12 februarie 2013

Banca Hong Kong si Shanghai

            Inaltandu-se peste orizontul orasului Hong Kong,Banca Hong Kong si Shanghai este una dintre cele mai impresionante structuri de pe insula.Ea este vestita ca cea mai costisitoare cladire construita vrodata.
           Constructia noii banci a fost un proiect intercultural ce a implicat planificari feng shui chinezesti si practic cladirea a fost construita utilizand otel britanic,esafodaj de bambus,platelaj si armatura italiana si perdele murale din Statele Unite,si a fost construita luandu-se in considerare nevoile oamenilor care urmau sa lucreze in ea.

           Nevoia de schimbare
           Corporatia Bancara Hong Kong si Shanghai si-a dat seama ca are nevoie de un nou sediu la sfarsitul anilor 1970,dar fiind situata la Hong Kong,planurile pentru o noua cladire erau supuse multor restictii privind dimensiunea,stilul si locul.
            Au fost solicitate 7 firme arhitecturale internationale,pentru"a inainta propuneri pentru cea mai buna banca din lume".A fost aleasa firma britanica Sir Norman Foster and Parteners.

           Detaliile proiectului
           In mare,proiectul semana mai degraba cu un pod decat cu un zgarie-nor conventional.La inceputul anului 1983 a inceput lucrarea initiala de excavare cu echipe chinezesti formate din soti si sotii-excavarea manuala s-a dovedit cea mai ieftina si mai rapida.
Imediat au fost finalizate fundatiile pentru stalpii de otel,au inceput lucrarile la stalpi in timp ce se construiau celelalte fundatii.S-au forat tuneluri subterane pentru a asigura apa pentru toalete si factorul de racire pentru sistemele de conditionare a aerului.Activitatea de constructie dura 24 de ore din 24 de ore pe zi.

           Inaltarea cladirii
         Macaralele folosite pentru ridicarea materialelor la locurile lor au fost urcate pe turnuri in sus pe masura ce acestea se inaltau.In timpul cele mai frenetice perioade de constructie(august 1984),aproximativ 300 de tone de otel au fost aduse la fata locului in fiecare zi.Imediat ce etajele inferioare au fost gata,cu podelele instalate,s-a asezat armatura exterioara la loc.In total s-au folosit 93.000 mp de armatura.
         La inaugurarea escalatoarelor,ecestea au primit o binecuvantare feng shui speciala.La etajele de mai sus s-au construit alte elevatoare practice.Ele sunt facute din sticla alba translucida si atunci cand se deplaseaza,ele arata ca niste"cuburi de lumina".
        In septembrie cupa solara a fost asezata la locul ei.Ea cantareste 30 de tone si este lata de 33 m.Este controlata prin calculatoare si urmareste soarele.La 17 noiembrie 1985,dupa numai doi ani de lucrari de constructii,Foster a inmanat certificatul de finalizare reprezentantilor bancii.
       Banca Hong Kong si Shanghai serveste drept un exemplu pentru arhitectii din intreaga lume de utilizare creativa a materialelor,flexibilitate a spatiului si devotament pentru oamaneii care o utilizeaza.
       Se spune ca cladirea a costat 615 milioane dolari SUA,ceea ce ar insemna ca este cea mai costisitoare cladire din lume.Imaginea ei apare pe bancnota de zece dolari Hong Kong.

        INFORMATII
Banca Hong Kong si Shanghai,Hong Kong

Arhitect : Sir Norman Foster&Partners
Consultanti : Ove Arup&Partners;J Roger Preston&Partners;Levett&Bailey,in asociatie cu Nortcroft Neighbour&Nicholson
Inaltimea : 179 metri (47 etaje)
Suprafata : 9.000 mp
Perioada constructiei : 1983-85
Materiale : stalpi de otel si grinzi
Galerie pentru privire panoramica : etajul 44

 

 
























Etichete : banca , Hong Kong , Shanghai , Foster , arhitect , feng shui
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/02/banca-hong-kong-si-shanghai.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare