miercuri, 20 februarie 2013

Alergiile alimentare - o afectiune care pune in pericol viata unor oameni

Unele dintre cele mai frecvente alergii apar ca reactie la alimentele naturale sau la substantele din alimentele preparate.Printre acestea se numara laptele de vaca,ouale,arahidele si scoicile - in special stridiile.Alergiile alimentare sunt deosebit de frecvente la copii,dar alergia alimentara poate aparea si mai tarziu in viata.

Alergia este reactia negativa a corpului la o proteina straina care in alte circumstante ar fi tolerata.Polenul,parul de animale,fecalele insectelor care traiesc in praful menajer si sporii de mucegai sunt substante care ar trebui sa fie inofensive,dar care adesea provoaca reactie alergica.Cand acestea intra in corpul unui individ sensibil (atopic),ele stimuleaza sistemul imunitar sa reactioneze la prezenta lor.Sistemul imunitar este conceput pentru a proteja corpul de boli.

Fructele de mare sunt cei mai frecventi alergeni (lucruri la care oameni sunt alergici).In cazul in care sunteti predispusi la reactii alergice,abordati cu precautie orice tip de fructe de mare

Reactia alergica

Intr-o reactie alergica,sistemul imunitar priveste alergenul ca pe un invadator si incearca sa il ucida sau sa il elimine din corp.El produce anticorpi numiti imunoglobuline E (IgE).Acestea se fixeaza pe mastocite,care contin o substanta numita histamina.
Histaminele provoaca inflamatia ,care la randul ei provoaca simptomele alergiei.Pe masura ce corpul este tot mai expus,simptomele pot sa se agraveze.90% dintre alergiile alimentare sunt provocate de numai opt alimente:lapte,oua,grau,arahide,nuci,scoici,peste si soia.
Alergia alimentara nu trebuie confundata cu intoleranta alimentara,care este o reactie la o substanta chimica dintr-un aliment,precum tiramina gasita in cascaval si vinul rosu ,unii conservanti alimentari si glutamatul de monosodiu.Intoleranta alimentara nu implica sistemul imunitar.

Efectele asupra corpului

Simptomele alergiei alimentare pot fi de la urticarii simple,temporare pe piele pana la reactii extrem de grave,uneori fatale,cunoscute ca soc anafilacticPrintre altele se numara mancarimi ale buzelor si limbii,urmate de umflarea buzelor si a gatului(o afectiune numita sindromul alergiei orale),crampe stomacale si balonare.In cazurile mai grave se poate umfla fata,pot sa apara dificultati respiratorii si de vorbire si scderea brusca a tensiunii arteriale,ceea ce duce la ameteli si nesiguranta miscarilor.
In unele cazuri pot sa apara simptome care par sa nu fie legate de aceasta afectiune.Printre acestea se numara rinita (curgerea nasului) si artralgia (durerea de articulatii).
Acesta reactie alergica a fost provocata de fructe : ochiul s-a umflat si adesea prezinta mancarimi si poate sa fie provocata aspirina sau penicilina,precum si de alimente.

Sindromul alergiei orale

Este o afectiune in care indivizii hipersensibili la polen ingereaza o proteina care are o structura identica cu cea a polenului.Simptomele sunt de obicei usoare si sunt localizate in gura si in partea frontala a esofagului .De obicei ele nu dureaza mult,Un exemplu de sindrom al alergiei orale este individul alergic la polenul de mesteacan (specia Betula),acesta poate simti simptomele dupa ce consuma morcovi,mere,alune,telina sau fructe de kiwi.
Dermatita atopica este una dintrea cele mai frecvente alergii alimentare la bebelusi.De obicei este provocata de o alergie la lapte si oua.Simptomele sunt relativ specifice: piele solzoasa,basici purulente si pete rosii cu umflaturi albe mici,care acopera de obicei intregul corp.

Produsele lactate sunt adesea cauza dermatitei atopice.Daca un copil mic are o eruptie de basici solzoase si zone ale pielii cu mancarimi - in special pe maini si coate,incercati sa eliminati ouale si produsele lactate(inclusiv cascavalul) din regim pentru a vedea daca starea sa de imbunatateste.

Socul anafilactic

Cea mai grava consecinta a alergiei la nuci este socul anafilactic,care poate sa apara ca si rezultat al alergiilor la peste si la scoici.Socul anafilactic (anafilaxa) poate ameninta viata si este caz de urgenta medicala.In timpul crizei se elimina substante in corp care dilata vasele sangvine si contracta caile aeriene,ceea ce face dificila respiratia si limiteaza cantitatea de oxigen care ajunge la creier.Tensiunea rteriala scade brusc si abrupt,se pot umfla fata si gatul ,ceea ce mareste riscul sufocarii.Alte simptome sunt umflarea ochilor,pete rosii pe piele si accelerarea pulsului.

Prim-ajutor de urgenta

In cazurile de soc anafilactic trebuie chemata ambulanta cat mai repede posibil.Victima va avea nevoie de oxigen si de o injectie de adrenalina.Incercati sa instalati pacientul confortabil,sustinandu-l in pozitie sezand.In cazul in care pacientul isi pierde cunostinta ,incepeti resuscitarea.

Tratament si prevenire

Indiivizii pot fi testati pentru a se vedea daca se afla in pericolul de a dezvolta o alergie in viitor.Acest lucru se face prin verificare nivelurilor de IgE din sange ca reactie la anumiti alergeni.Alte teste care pot ajuta la identificarea alergenilor sint testul cu inteparea pielii ,testul cu petice si teste de sange.Testul cu inteparea pielii se face prin utilizarea unui ac special numit lanteta,care introduce alergeni in piele.Daca individul este alergic la alergenul introdus,pielea prezinta mancarimi si se inroseste ,cu o umflatura in centrul zonei rosii.Rezultatele apar in aproximativ 15 minute.Acest test poate fi folosit pentru identificarea alergiilor alimentare ,dar nu este la fel de sigur ca alte teste.Testul cu petice este deosebit de util pentru alergiile de contact.
Printr-o analiza a sangelui se poate identifica o anumita imunoglobulina pentru o singura alergie sau pentru alergii multiple.Acest test este scump si rezultatele nu sunt imediate.

Testarea pentru alergii: acestui pacient i s-au injectat cantitati mici de diferiti alergeni de-a lungul partii inferioare a bratului.Umflaturile indica faptul ca pacientul este alergic la alergenii respectivi.Acest test este folosit pentru suferinzii de guturai de fan si de astm precum si pentru cei cu alergii alimentare.















Etichete : alergii , alimentare , sindromul alergiei orale , dermatita atopica , polen , sistem imunitar , soc anafilactic , prim-ajutor , mancarimi , alergeni
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/02/alergiile-alimentare-o-afectiune-care.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare